Aminostar

Aminokyseliny

Volné aminokyseliny ve stravě prakticky nenajdeme. Najdeme je pouze jako součást bílkoviny (ve vázané formě). Proto nám z živočišných zdrojů poslouží především maso, vejce a mléčné výrobky. Výhodou živočišných bílkovin, v porovnání s rostlinnými, je, že jejich zdroje obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin nebo-li těch, které si tělo samo nedokáže vyrobit. Na druhou stranu je potřeba dávat pozor na nadměrný příjem tuků a cholesterolu, které se v živočišných zdrojích vyskytují společně s bílkovinami. U rostlinných zdrojů tyto problémy odpadají, navíc s nimi dostáváme do těla i potřebnou vlákninu a další blahodárné látky.

Nevýhodou je, že v rostlinných zdrojích nenajdeme kompletní zastoupení jednotlivých aminokyselin, snad s výjimkou sóji. Nejen pro sportovce je tedy důležité vyvážený příjem aminokyselin pečlivě hlídat a doplňovat je pomocí aminokyselinových přípravků. Využití jednotlivých aminokyselin je také rychlejší, odpadá tak složité štěpení bílkovinných komplexů. U silových sportů je jejich příjem nezbytnou nutností.

Tělo potřebuje aminokyseliny ke svalovému růstu, regeneraci po fyzické aktivitě, k ochraně před poškozením a odbouráváním svalové hmoty a v neposlední řadě také ke zvýšení svalového výkonu a zlepšení imunity. Většinu aminokyselin si dokáže lidské tělo vyrobit samo, existuje ale 11 kyselin, které si sami vyrobit nedokážeme (v určitém věku). Ty nazýváme esenciální nebo-li nezbytné. Tyto aminokyseliny musí být do těla dodávány společně s potravou a jedná se o tyto: leucin, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, cystin, tryptofan, threonin a valin. Pro dospělého zdravého jedince je to osm aminokyselin.

Aminokyseliny chrání svalovou hmotu před poškozením. Leucin, izoleucin a valin (označované společně anglickou zkratkou BCAA – branched chained amino acids) patří mezi osm esenciálních aminokyselin, které musí být přijímány potravou, jelikož si je tělo neumí samo vyrobit. Ve spektru ostatních aminokyselin tvořících svalovou hmotu zaujímají BCAA až celou třetinu, proto by jejich doplňování pro vás mělo být samozřejmostí.

Větvené aminokyseliny vstupují během tréninku do energetického metabolismu a jsou využívány jako zdroj energie. Dochází ke štěpení svalové hmoty na energii (katabolismus). Pokud dodáme větvené aminokyseliny formou suplementu, tak této krajně nepříznivé situaci do značné míry zabráníme, protože spotřebované aminokyseliny jsou ihned nahrazeny. Tato situace je ještě více vyhrocená právě při dietách s nízkým obsahem sacharidů (v kulturistice při rýsovacích dietách) a při hladovění. Jejich potřeba tedy výrazně stoupá, protože organismus v tomto případě je mnohem více využívá jako energetickou náhražku chybějících sacharidů. Stav katabolismu je pro budování svalové hmoty nežádoucí, suplementací BCAA ho můžeme oddálit, nebo zcela odstranit.

Příjem BCAA nijak nezatěžuje játra, nejsou zde metabolizovány a prochází tak přímo k pracujícím svalům. BCAA snižují tvorbu kyseliny mléčné (laktátu) jako nejvýznamnějšího odpadního produktu anaerobního metabolismu. Tím šetří zásobní svalový glykogen a my máme více energie pro trénink.

Položky 112 z celkem 41

na stránku

Obrázky Seznam

Nastavit sestupně

Položky 112 z celkem 41

na stránku

Obrázky Seznam

Nastavit sestupně