Recepty 1. díl: Lehká jídla se Šmakounem!

22. 5. 2019

Rozumně, umírněně, s důrazem na základy zdravého stravování, které by nám mělo vydržet co nejdéle, nejlépe napořád. Přesně tak bychom se měli stravovat na přelomu jara a léta, kdy naše tělo, častěji než kdy jindy, bojuje s únavou a vyčerpáním.

Představíme Vám proto 3 odlehčené recepty ze Šmakouna plné zeleniny, které se do tohoto období skvěle hodí.

Těstovinový salát s provensálským šmakounem

Suroviny na 2 porce: 250 g uvařených celozrnných těstovin, 100 g šmakoun provensálský, 4 keříková rajčata, 1 menší cibule, 1/2 červené papriky, 2-3 hrsti polníčku, sójová omačka Tamari dle vlastní chuti, 1 lžička koření Bruschetta, 1/2 lžíce olivového oleje, trochu bílého jogurtu, sůl dle chuti

Postup: Uvaříme těstoviny, necháme vychladnout, pokrájíme zeleninu a šmakouna a všechny ingredience smícháme. Dosolíme dle vlastní chuti. (Počítejte s tím, že Tamari, směs koření Bruschetta i šmakoun již sůl obsahují.) Salát podáváme vychlazený.

Výživové hodnoty na 1 porci: 1467 KJ, bílkoviny 16 g, tuky 9 g, sacharidy 50 g, vláknina 8,5 g

Autor receptu: Jitka Matěchová, www.navlnechuti.cz

Citronové rizoto

Suroviny na 4 porce: 320g  rýže natural, 2 hrnky vody, 4 polévkové lžíce oleje, 250 g žampionů nakrájených na čtvrtiny, 200 g šmakouna s příchutí hlívy ústřičné, 3 hrsti drobně pokrájeného pórku, 1 střední na drobno nakrájená cibule, 150 ml sójové smetany, 1 lžička houbového koření, 1/4 citronu, sůl, bílý pepř, špetka mletého kmínu

Postup: Na polovině oleje osmahneme žampiony s kmínem a cibulkou, po chvíli přidáme šmakouna. Když zelenina se šmakounem trochu zezlátnou, přidáme pórek. Krátce zarestujeme a přendáme z pánve na talířek. Pokud je potřeba, přidáme na pánev ještě trochu oleje, osmahneme na něm rýži, dokud nezbělá. Pak ji ihned zalijeme dvěma hrnky vody, osolíme a přikryjeme pokličkou. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud rýže nezměkne. Pak k ní přidáme hotovou zeleninu se šmakounem, pepř, sůl a houbové koření. Citron odblaníme a dužinu nasekáme na kousky. Přidáme k rizotu, promícháme, zalijeme smetanou. Necháme přejít varem a ihned podáváme.

Výživové hodnoty na 1 porci: 2054 KJ, bílkoviny 17 g, tuky 17 g, sacharidy 65 g

Autor: Daniela Svobodová   www.danielavariapise.cz

Ředkvičkový salát se šmakounem

Suroviny na 2 porce: 200 g šmakoun uzený, 2 svazky ředkviček, 4 stonky řapíkatého celeru, 150 g cottage sýr, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 hrst pažitky

Postup: Ředkvičky si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Celer oloupeme, zbavíme zbylých vláken a uděláme tenké plátky. Šmakouna si nakrájíme na kostičky a vše smícháme v míse s cottagem, hořčicí a nasekanou pažitkou. Nejlepší je salát vychlazený a uleželý pár hodin, aby se chutě krásně spojily.

Výživové hodnoty na porci: 836 KJ, bílkoviny 26 g, tuky 4 g, sacharidy 15 g

Autor receptu: Michaela Lenthesová

 

« Zpět