Senzační recepty na pečení s arašídovým máslem!

14. 11. 2019

Arašídové (či burákové) máslo je ideální na vaření, k dochucení sladkých a slaných pokrmů nebo k přímé konzumaci. Na první pohled může působit jako kalorická bomba (a samozřejmě pokud každý večer sníte půlku sklenice, brzy možná neprojdete dveřmi :) ), na druhou stranu jsou arašídy v přiměřeném množství zdraví prospěšné. Obsahují nenasycené mastné kyseliny rostlinného původu, které dodávají tělu vitamíny a při tom nezatěžují organismus.

Inspirujte se našimi recepty s burákovým máslem a vytvořte dokonalé sušenky, kterým ani zarytý odpůrce arašídového másla neodolá, nebo obohaťte vánoční cukroví o tuto skvělou chuť. 

Sušenky s burákovým máslem

  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g másla                                                                           sušenky arašídové                       
  • hrnek arašídového másla
  • vajíčko
  • hrnek třtinového cukru nebo agáve sirupu
  • balíček prášku do pečiva
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 170ºC a plech vyložíme pečícím papírem.
  • Smícháme si zvlášť suché (mouka + cukr + prášek do pečiva + sůl) a tekuté (měkké máslo + arašídové máslo + vajíčko + vanilkový extrakt) ingredience. Poté přidáme tekutou směs k suché a smícháním vytvoříme tuhé těsto.
  • Z těsta nejdříve vyválíme malé kuličky, které rozmačkáme dlaní (nebo dnem hrnečku) a poklademe na plech.
  • Pečeme cca 10-15 minut, dokud sušenky nezískají zlatou barvu

Nepečené cukroví z arašídového másla

  • 1 hrnek kokosu
  • 3/4 hrnku najemno mletých vločekkošíčky arašídové
  • 1/4 hrnku agáve sirupu
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • 1/8 hrnku kokosového oleje

 

Postup:

  • Kokos a vločky rozemeleme najemno a přidáme arašídové máslo, sirup, skořici, vanilkový extrakt a kokosový olej a znovu pomeleme. Těsto necháme odležet přes noc v ledničce, aby získalo pevnou konzistenci (tip. zabalte těsto pevně do potravinové fólie
  • Mezi dvěma pečícími papíry vyválíme z těsta placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary
  • Dle chuti můžeme polít čokoládou či slepit marmeládou..

 

Nepečené arašídové košíčky s čokoládou

  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 50 g arašídového másla
  • pražené nesolené arašídyarašídové cukroví
  • sůl

Postup:

  • Čokoládou rozehřátou ve vodní lázni pokryjeme dno papírových košíčků a dáme na 10 min do chladu
  • Poté pokryjeme vrstvičkou rozpuštěného arašídového másla a dáme opět do chladu zatuhnout
  • Přelijme zbytkem čokolády a necháme dobře zatuhnout. Košíčky uchováváme v chladu.
  • Povrch košíčků můžete před zatuhnutím posypat drcenými praženými nesolenými buráky, nebo hrubou mořskou solí

 

Sdílejte výsledky pečení s arašídovým máslem na instagram a označte nás @vitalandstore za hezký obrázek vymyslíme odměnu! :)

« Zpět