Jak má vypadat zdravá snídaně?

Kdo necvičí, přebytečná kila neshodí a kdo nesnídá, také nezhubne. A kdo si myslí, že mu v cestě za vysněnou postavou pomohou pouze výživové doplňky, tak se hluboce mýlí.

Jestliže po ránu vstanete a nemáte hlad, znamená to, že jste se večer nejspíš přejedli a vaše tělo ještě nestihlo tu večerní „nálož“ strávit. Neznamená to však, že hned vynecháte snídani. Ta je základem každého dne, a pokud jste ve fázi, kdy usilujete o redukci hmotnosti, je důležitou součástí celého vašeho stravovacího denního režimu. Nemáte po ránu hlad? Nejste zvyklí snídat? Tak to budete muset něco změnit. Lidé, kteří nesnídají, snižují svůj metabolismus téměř o polovinu, a mají větší problémy s hubnutím.

Snídaně by totiž měla tvořit 20-25 % denního energetického příjmu, a proto se po ránu neostýchejte a pořádně se najezte. Nejlepší je to stihnout cca 30-60 minut po probuzení, kdy se tělo už „přepíná“ do pracovního režimu. Snažte se všechno zvládnout v klidu a vymezte si na snídani alespoň 20 minut vašeho času.

I v dietě můžete snídat široké množství produktů, ale dávejte pozor na velikost vašich porcí. Pro rychlejší nastartování metabolismu můžete užívat různé druhy spalovačů tuků. Ty podpoří odbourávání tukových zásob a pomáhají formovat tělo do pěkných tvarů. Vyzkoušejte třeba Aminostar Fat Zero nebo Amix Thermolean jež můžete užívat každý den před snídaní a před fyzickým výkonem.

 

Co si dát k snídani

Mezi vhodné potraviny patří celozrnné pečivo, které má sice skoro stejnou energetickou hodnotu jako bílé pečivo, avšak obsahuje více vitaminů, minerálů a vlákniny, která dokáže spolehlivě zasytit. V ranním jídelníčku by neměly chybět ani bílkoviny, nejlepší je jíst nízkotučné sýry, vejce, kvalitní šunku, jogurty nebo kysané mléčné výrobky se živými kulturami. Nezapomínejte ani na dostatek ovoce a zeleniny. Ta má nižší glykemický index a obecně je vhodné užívat potraviny s nízkým GI kvůli větší výdrži a dostatku energie během dne. Konzumovat můžete jablka, citrusové plody, třešně a višně. Ze zeleniny jezte hlávkové saláty, zelí, brokolici, papriky nebo rajčata.

V současné době jsou velice populární i různé druhy kaší. Ty pouze zalijete horkou vodou a počkáte, až vám kaše mírně zhoustne. Dosladit lze čerstvým nebo sušeným ovocem, výbornou variantou jsou také rozinky, oříšky nebo různá semínka. V nabídce VITALAND prodejny najdete speciální proteinové kaše značky AMIX - Mr. Popper's® Protein OptiMash, Mr. Popper's® ChiaMash nebo Mr. Popper's® Low Carb Mash.

Lidé si oblíbili k snídani také ovesné vločky a cereálie. U těch je třeba ohlídat obsah cukrů, jelikož některé bývají pražené a přeslazené. Jejich výhodou je vysoký obsah sacharidů, železa a vápníku, který pomáhá udržovat správný stav kostí, zubů, vlasů, nehtů a pleti. Ovesné vločky můžete míchat i s různými proteiny (např. Aminostar Whey Protein Isolate, Amix IsoPrime CFM, Amix Whey Pure Fusion) a tvořit z nich placičky nebo omelety, které jednoduše opečete na pánvi a potřete třeba lískooříškovým, kokosovým nebo pomerančovým krémem Šmakoun. 

 

TIPY NA ZDRAVOU SNÍDANI

Mr. Popper´s® High Protein Pancakes je směs na přípravu velice chutných, lehkých a vláčných palačinek. Stačí pouze přidat vodu, zamíchat a upéct na pánvi. Díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin tento produkt přispívá k růstu a udržení svalové hmoty. Tyto palačinky jsou vhodné jako snídaně, ale můžete si je připravit a konzumovat během celého dne.

S kávou to nepřehánějte

S pitným režimem začněte také rovnou po probuzení. Nejlepší je vypít velkou sklenici vlažné čisté vody s citronem. Pokud máte chuť na kávu, dejte si malý šálek, ale nepijte ji nalačno, mohlo by vám to způsobit zažívací potíže. Do ranního pitného režimu můžete také zařadit neslazené ovocné čaje, zelené čaje a ovocné a zeleninové šťávy, které vás osvěží a doplní do organismu nezbytnou dávku vitaminů. Vypijte minimálně 1,5-2 litry tekutin během celého dne, aby váš organismus byl dostatečně hydratován.

Co je to glykemický index?

Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní sacharidy.

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.

Nastavení cookies

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby všechno fungovalo správně a dle vašich preferencí. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „OK“.

Nastavení