Vitaminy od A do Z

Když dáte do internetového vyhledávače heslo „vitamin Z“, vyskočí na vás odkazy na hardrockovou kapelu – „ta pravá“ vitaminová abeceda končí někde kolem písmene „K“. Pojďme se tedy na ni podívat.

Vitamin A 

Je rozpustný v tucích a nezbytný pro tvorbu zrakového pigmentu, který potřebujeme k vidění při horších světelných podmínkách. Je významný antioxidant chránící organismus před volnými radikály. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, zvyšuje sklon k zánětům spojivek a poškození sítnice, dále k poruchám imunity, nejrůznějším zánětům, případně ke zpomalení pohlavního vývoje či snížení potence.

Zdrojem je rybí tuk, játra, vaječný žloutek, máslo, mrkev a další zelenina a ovoce žluté i zelené barvy. Tělo si dokáže vitamin A uchovávat do zásoby v játrech. Předávkování bylo zaznamenáno např. u polárních expedic, kdy lidé z nedostatku jídla lovili arktické vlky a medvědy – vitamin A je v jejich játrech obsažen ve velkém množství. Z ovoce a zeleniny předávkování nehrozí a doplňky stravy jsou při dodržování doporučeného dávkování rovněž zcela bezpečné.

Vitaminy skupiny B

Jde o skupinu ve vodě rozpustných vitaminů nezbytných zejména pro správné fungování metabolismu. Hlavním zdrojem jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a jádra.

Vitamin B1  – thiamin je nutný pro správnou činnost nervové soustavy, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů a aminokyselin. Nedostatek se projeví únavou, pocity vyčerpání, ztrátou chuti k jídlu, dlouhodobý výrazný nedostatek vede ke zmatenosti a psychickým poruchám (např. u chronických alkoholiků).

Vitamin B2 – riboflavin ovlivňuje procesy přeměny energie v organismu, je důležitý pro zdraví očí, kůže, srdce a dalších orgánů. Vyšší přísun je vhodný při léčbě antibiotiky, při užívání orální antikoncepce, při onemocněních štítné žlázy i při veganské stravě, protože jeho hlavní zdroje jsou v živočišných potravinách.

Vitamin B3 – niacin je nezbytný pro uvolňování energie z potravy a energetický metabolismus buněk.  Jeho potřeba se zvyšuje při infekčních onemocněních a horečkách, v těhotenství, při kojení, v zátěži fyzické i psychické, při časté konzumaci alkoholu a sladkostí, v době velkých výkyvů počasí (velké mrazy i vedra) a při pobytu ve znečištěném ovzduší. Jeho nedostatek se projeví nechutenstvím, nespavostí a stavy, kdy se cítíme „nic moc“.

Vitamin B5 – kyselina pantothenová je důležitá pro dobrý stav kůže, vlasů, nehtů a pro metabolismus sacharidů a tuků. Vážný nedostatek je vzácný, protože se vyskytuje ve většině potravin.

Vitamin B– biotin je někdy označován jako vitamin H podle německého „Haut“ (kůže), protože má léčivé účinky na puchýře, různé druhy bradavic, kožních vředů či jaterních skvrn. Nedostatek se projeví negativními změnami na kůži i nervovými poruchami.

Kyselina listová je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin (jsou v buňce zodpovědné za genetické informace) a pro krvetvorbu. V těhotenství je důležitá pro normální vývoj a růst plodu. Je ve většině listové zeleniny, umíme ale využít asi polovinu množství, které je v ní obsažené, navíc se jí vařením až 95 % ničí. Proto je vhodná suplementace, zejména čtvrt roku před plánovaným početím a v těhotenství. Kromě vážných vývojových poruch plodu se nedostatek kyseliny listové podepisuje i na snížené schopnosti červených krvinek přenášet kyslík.

Vitamin B12 – kobalamin potřebujeme pro tvorbu krve, správnou funkci nervové soustavy, syntézu DNA a pro využití energie ve svalech. Dostatek vitaminu B12 podporuje paměť a soustředění i správnou činnost srdce. Nedostatkem mohou trpět zejména vegani, protože v rostlinných potravinách nejsou zdroje vitaminu B12dostačující. Projevuje se chudokrevností, hubnutím, ztrátou svalové koordinace, třesem končetin nebo pocity mravenčení a zhoršováním mentální výkonnosti.

Vitamin C je rozpustný ve vodě a nezbytně ho potřebujeme k udržení tělesného zdraví. Působí jako antioxidant,podporuje tvorbu a funkci bílých krvinek, které jsou důležitou součástí imunitního systému. Umožňuje využití železa, takže se podílí na krvetvorbě a ovlivňuje zásobení těla kyslíkem.  Podílí se na syntéze kolagenu, takže ovlivňuje zdraví kůže i kloubů. Přispívá k pevnosti cévních stěn, příznivě tedy ovlivňuje kardiovaskulární systém, ale třeba i dobrý stav dásní.

Zvýšená potřeba vitaminu C je v době respiračních infekcí, při nemoci, ve stresu, při fyzické zátěži (práce i sport), protože snižuje účinky oxidativního stresu a usnadňuje fyzickou regeneraci. Vitamin C je obsažený především v ovoci a zelenině, ztrácí se však při tepelném zpracování (zhruba 10 % za každých 5 minut vaření), při sušení (asi 50 %) i oxidací (při skladování). Nejvíce vitaminu C se uchová zmrazením. Pokud nemáme dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které můžete zkonzumovat co nejdříve, doporučují odborníci v náročných obdobích suplementaci vitaminem C.

Vitamin D je důležitý pro metabolismus vápníku a fosforu(pro zdraví kostí, zubů), pro správnou funkci imunitního systému (nedostatek se projeví infekcemi i zhoršením stavu kůže). Zdrojem je především sluneční záření a rybí tuk. V posledních letech lékaři upozorňují, že západní populace trpí nedostatkem vitaminu D. Na vině je životní styl – hodiny trávíme v místnostech, kam nesvítí slunce, a pokud vyjdeme ven, jsme už rovnou namazaní opalovacími přípravky se silným UV filtrem.

Nedostatek vitaminu D způsobuje vyšší náchylnost k respiračním infekcím (existují zahraniční studie ukazující souvislosti mezi nedostatkem vitaminu D u dětí a častým onemocněním chřipkou), řídnutí kostí a kazivost zubů.

Vitamin E je také rozpustný v tucích a jeho hlavním úkolem je antioxidační ochrana buněčných membrán před volnými radikály. Chrání buňky před stárnutím i zhoubným bujením. Vitamin E je např. v pšeničných klíčcích a oleji z nich, v másle, mléce, sóje, ořeších, ale i v mase savců, částečně v některé zelenině (z ní se dá využít pouze při současné konzumaci tuků). I vitamin E se během zpracování potravin ničí – vadí mu teplo i mražení.

Vitamin K je rovněž rozpustný v tucích a jeho název souvisí s výrazem „koagulation“, tj. srážení krve. K tomu je také potřebný. Nezbytný je i pro zabudování minerálů do kostí, k růstu buněk a pro dobrý stav cévních stěn. Hlavním zdrojem jsou vnitřnosti, listová zelenina a na jeho udržování se podílejí bakterie osidlující lidské střevo. Nedostatek vitaminu K je u zdravých lidí vzácný, hrozí při některých onemocněních jater. Vede ke krvácení, k řídnutí kostí a zhoršování kostní hmoty. Osoby se zvýšenou tendencí k tvorbě krevních sraženin (které mohou způsobit infarkt, mrtvici či plicní embolii), dlouhodobě užívající léky proti krevní srážlivosti (zejm. Warfarin), mohou být ohroženy osteoporózou právě v důsledku nedostatku vitaminu K.

GreenDay® B-Complex LIFE FORTE+
0

Obsahuje unikátní surovinu Lalmin® B-komplex, která se získává z buněk sušených kvasnic …

0 Kč s DPH
Není skladem
Vitamin E 400 I.U.
0

Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

357 Kč s DPH
Skladem
Multi-HD Liquid Caps
0

Kapsle se širokou škálou vitamínů a minerálů v tekuté formě obohacené o komplex extraktů několika…

0 Kč s DPH
Není skladem
ChelaZone® MultiChel Ca+MN+Zn 90cps
0

Chelátová forma minerálů s vysokou využitelností a vstřebatelností.

323 Kč s DPH
Skladem

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.

Nastavení cookies

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby všechno fungovalo správně a dle vašich preferencí. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „OK“.

Nastavení